Franc in Rok Opara na smučarski tekmi v Kranjski Gori leta 2004. Nazdravljanje Rokovih stopničk s penino a la Franc.
KAKO ČAS HITRO BEŽI...
Pisalo se je leto 1984, ko je začetnik vinarstva Franc Opara, zasadil prvi vinograd v Stari Gori pri Mirni, za potrebe svoje lastne gostilne v Trebnjem. “Nič ni lepšega, kot opazovati zadovoljne goste ob rujni kaplici, ki sem jo pridelal sam” je takrat razlagal Franc in se odločil, da bo vinarstvo popeljal na višjo raven.
Tako je z leti izpopolnjeval svoje znanje o vinarstvu, širil vinograd, hkrati pa se je odločil za celovito prenovo in dozidavo zidanice. Tako se je leta 2002 podoba Kulinarične zidanice Opara močno spremenila, kjer je nastala velika dvorana, namenjena, za gostitev zaključnih družb, kot so poroke, zabave, rojstni dnevi in podobno.
Sočasno z njegovo zgodbo vinarstva je potekala tudi smučarska kariera njegovega vnuka Roka. Z velikim veseljem je Franc hodil gledati tekme in nazdravljati na njegove uspehe. Rok je osvajal medalje tako na državnem, kot mednarodnem nivoju, vrhunec njegove kariere pa je bil, ko je leta 2008 postal mladinski državni prvak v smuku.
Po smrti Franca leta 2011 se je Rok odločil, da ne bo več nadeljeval smučarske kariere, temveč, da bo prideloval vino v njegovo čast. Tako se je odločil za študij Živilstva na Biotehniški fakulteti, Univerza v Ljubljani.
Tako se danes uspešno z vinarstvom ukvarjata Francetov sin Bojan in vnuk Rok. “Leta 2011 sva opravila prvo trgatev in lahko povem, da so bili začetki zelo mučni in naporni. Danes pa lahko povem, da z desetletnim izkušnjam in novim znanjem resnično uživamo v naših vinih in verjamemo v njih. Kar ustvarjamo sedaj je zares nekaj edinstvenega”, pripoveduje Bojan.
KAKO ČAS HITRO BEŽI...
Franc in Rok Opara na smučarski tekmi v Kranjski Gori leta 2004. Nazdravljanje Rokovih stopničk s penino a la Franc.
Pisalo se je leto 1984, ko je začetnik vinarstva Franc Opara, zasadil prvi vinograd v Stari Gori pri Mirni, za potrebe svoje lastne gostilne v Trebnjem. “Nič ni lepšega, kot opazovati zadovoljne goste ob rujni kaplici, ki sem jo pridelal sam” je takrat razlagal Franc in se odločil, da bo vinarstvo popeljal na višjo raven.
Tako je z leti izpopolnjeval svoje znanje o vinarstvu, širil vinograd, hkrati pa se je odločil za celovito prenovo in dozidavo zidanice. Tako se je leta 2002 podoba Kulinarične zidanice Opara močno spremenila, kjer je nastala velika dvorana, namenjena, za gostitev zaključnih družb, kot so poroke, zabave, rojstni dnevi in podobno.
Sočasno z njegovo zgodbo vinarstva je potekala tudi smučarska kariera njegovega vnuka Roka. Z velikim veseljem je Franc hodil gledati tekme in nazdravljati na njegove uspehe. Rok je osvajal medalje tako na državnem, kot mednarodnem nivoju, vrhunec njegove kariere pa je bil, ko je leta 2008 postal mladinski državni prvak v smuku.
Po smrti Franca leta 2011 se je Rok odločil, da ne bo več nadeljeval smučarske kariere, temveč, da bo prideloval vino v njegovo čast. Tako se je odločil za študij Živilstva na Biotehniški fakulteti, Univerza v Ljubljani.
Tako se danes uspešno z vinarstvom ukvarjata Francetov sin Bojan in vnuk Rok. “Leta 2011 sva opravila prvo trgatev in lahko povem, da so bili začetki zelo mučni in naporni. Danes pa lahko povem, da z desetletnim izkušnjam in novim znanjem resnično uživamo v naših vinih in verjamemo v njih. Kar ustvarjamo sedaj je zares nekaj edinstvenega”, pripoveduje Bojan.
KAKO ČAS HITRO BEŽI...
Franc in Rok Opara na smučarski tekmi v Kranjski Gori leta 2004. Nazdravljanje Rokovih stopničk s penino a la Franc.
Pisalo se je leto 1984, ko je začetnik vinarstva Franc Opara, zasadil prvi vinograd v Stari Gori pri Mirni, za potrebe svoje lastne gostilne v Trebnjem. “Nič ni lepšega, kot opazovati zadovoljne goste ob rujni kaplici, ki sem jo pridelal sam” je takrat razlagal Franc in se odločil, da bo vinarstvo popeljal na višjo raven.
Tako je z leti izpopolnjeval svoje znanje o vinarstvu, širil vinograd, hkrati pa se je odločil za celovito prenovo in dozidavo zidanice. Tako se je leta 2002 podoba Kulinarične zidanice Opara močno spremenila, kjer je nastala velika dvorana, namenjena, za gostitev zaključnih družb, kot so poroke, zabave, rojstni dnevi in podobno.
Sočasno z njegovo zgodbo vinarstva je potekala tudi smučarska kariera njegovega vnuka Roka. Z velikim veseljem je Franc hodil gledati tekme in nazdravljati na njegove uspehe. Rok je osvajal medalje tako na državnem, kot mednarodnem nivoju, vrhunec njegove kariere pa je bil, ko je leta 2008 postal mladinski državni prvak v smuku.
Po smrti Franca leta 2011 se je Rok odločil, da ne bo več nadeljeval smučarske kariere, temveč, da bo prideloval vino v njegovo čast. Tako se je odločil za študij Živilstva na Biotehniški fakulteti, Univerza v Ljubljani.
Tako se danes uspešno z vinarstvom ukvarjata Francetov sin Bojan in vnuk Rok. “Leta 2011 sva opravila prvo trgatev in lahko povem, da so bili začetki zelo mučni in naporni. Danes pa lahko povem, da z desetletnim izkušnjam in novim znanjem resnično uživamo v naših vinih in verjamemo v njih. Kar ustvarjamo sedaj je zares nekaj edinstvenega”, pripoveduje Bojan.
Bojan Opara
Z vinarstvom se ukvarja že od malih nog, kjer je pomagal očetu Francu pri delu v vinogradu in kleti. Svojega mentorja je nasledil leta 2011, ko je prevzel vinarstvo in se odločil za nadaljevanje tradicije vinarstva. Sedaj uspešno vodi vinarsto že desetletje, kjer obdeluje 3 ha vinogradov v Stari Gori na Dolenjskem.
Na začetku je večino naše proizvodnje predstavljal seveda cviček, sedaj pa poudarek dajemo predvsem na pridelavi svežih sort vina kot sta laški rizling in modra frankinja, v naših vinogradih pa odlično uspevata tudi beli pinot in rumeni muškat, katera pridelujemo prav po posebnih postopkih.
Z vinarstvom se ukvarja že od malih nog, kjer je pomagal očetu Francu pri delu v vinogradu in kleti. Svojega mentorja je nasledil leta 2011, ko je prevzel vinarstvo in se odločil za nadaljevanje tradicije vinarstva. Sedaj uspešno vodi vinarsto že desetletje, kjer obdeluje 3 ha vinogradov v Stari Gori na Dolenjskem.
Na začetku je večino naše proizvodnje predstavljal seveda cviček, sedaj pa poudarek dajemo predvsem na pridelavi svežih sort vina kot sta laški rizling in modra frankinja, v naših vinogradih pa odlično uspevata tudi beli pinot in rumeni muškat, katera pridelujemo prav po posebnih postopkih.
Bojan Opara
Bojan Opara
Z vinarstvom se ukvarja že od malih nog, kjer je pomagal očetu Francu pri delu v vinogradu in kleti. Svojega mentorja je nasledil leta 2011, ko je prevzel vinarstvo in se odločil za nadaljevanje tradicije vinarstva. Sedaj uspešno vodi vinarsto že desetletje, kjer obdeluje 3 ha vinogradov v Stari Gori na Dolenjskem.
Na začetku je večino naše proizvodnje predstavljal seveda cviček, sedaj pa poudarek dajemo predvsem na pridelavi svežih sort vina kot sta laški rizling in modra frankinja, v naših vinogradih pa odlično uspevata tudi beli pinot in rumeni muškat, katera pridelujemo prav po posebnih postopkih.
Rok Opara
Karakter naših vin se je z vpeljalo novejših, modernejših postopkom predelave grozdja in pridelave vina v zadnjih leti intenzivno spremenil, saj svoje znanje v kleti izpopolnjuje vnuk Rok, magister inženir živilstva. Velik poudarek daje na preizkušanju novejših metod pridelave vina in njegovega zorenja. Cilj našega vinarstva je pridelati butična vina visoke kvalitete, prvi korak v to smer pa je linija Creation, kjer predstavljamo zorjena vina starejših letnikov. Naš nov produkt je tudi penina Rose iz Linije Sparkle, v prihodnosti pa nameravamo naš asortimant izdelkov še razširiti z novimi proizvodi.
Ne skrivamo, največ smo navdušeni nad sorto modra frankinja in zato z njo tudi največ eksperimentiramo. Tako imam v trenutnem asortimanu, kar štiri različne produkte iz modre frankinje. Kaj kmalu pa se lahko pojavi tudi novi produkt iz modre frankinje.
Rok Opara
Karakter naših vin se je z vpeljalo novejših, modernejših postopkom predelave grozdja in pridelave vina v zadnjih leti intenzivno spremenil, saj svoje znanje v kleti izpopolnjuje vnuk Rok, magister inženir živilstva. Velik poudarek daje na preizkušanju novejših metod pridelave vina in njegovega zorenja. Cilj našega vinarstva je pridelati butična vina visoke kvalitete, prvi korak v to smer pa je linija Creation, kjer predstavljamo zorjena vina starejših letnikov. Naš nov produkt je tudi penina Rose iz Linije Sparkle, v prihodnosti pa nameravamo naš asortimant izdelkov še razširiti z novimi proizvodi.
Ne skrivamo, največ smo navdušeni nad sorto modra frankinja in zato z njo tudi največ eksperimentiramo. Tako imam v trenutnem asortimanu, kar štiri različne produkte iz modre frankinje. Kaj kmalu pa se lahko pojavi tudi novi produkt iz modre frankinje.
Rok Opara
Karakter naših vin se je z vpeljalo novejših, modernejših postopkom predelave grozdja in pridelave vina v zadnjih leti intenzivno spremenil, saj svoje znanje v kleti izpopolnjuje vnuk Rok, magister inženir živilstva. Velik poudarek daje na preizkušanju novejših metod pridelave vina in njegovega zorenja. Cilj našega vinarstva je pridelati butična vina visoke kvalitete, prvi korak v to smer pa je linija Creation, kjer predstavljamo zorjena vina starejših letnikov. Naš nov produkt je tudi penina Rose iz Linije Sparkle, v prihodnosti pa nameravamo naš asortimant izdelkov še razširiti z novimi proizvodi.
Ne skrivamo, največ smo navdušeni nad sorto modra frankinja in zato z njo tudi največ eksperimentiramo. Tako imam v trenutnem asortimanu, kar štiri različne produkte iz modre frankinje. Kaj kmalu pa se lahko pojavi tudi novi produkt iz modre frankinje.
IZKUŠNJE SO TISTE, KI ŠTEJEJO
Steven Spurrier
Britanski vinski ekspert in Dekanterjev mož leta 2017. Po njegovem življenjskem delu je posnet film z naslovom Bottle Shock.
Bostjan Zidar,
Rok Jamnik
Enologa v največji vinski kleti v Sloveniji, Vinakoper.
Učenje od enih najboljših strokovnjakov in opravljanje prakse v vinski kleti Vinakoper v letu 2014.