SVEŽA LINIJA VIN

Opara laški rizling, suho

SORTA: 100 % laški rizling

REGIJA: Vinorodna dežela Posavje, vinorodni okoliš Dolenjska

OPIS VINA: Posebnost tega vina je tipizacija različnih karakterjev vina v harmonično celoto. S tem dosežemo izreden sadni karakter vina, kompleksno aromatiko in polno telo vina. Vino je svetle obarvanosti z rumenkasto zelenimi odtenki. Vonj je izredno sadno intenziven, kjer lahko zaznamo številne arome po jabolkih, grenivki, breskvi in zelenem grmičevju. Okus vina je suh in lepo zaokrožen z oljnato teksturo in svežim pookusom.

TEMPERATURA SERVIRANJA: 8 °C

SOMMELIER SVETUJE KOMBINACIJO: Svinjska ribica v gobovi omaki s sirovimi štruklji

Opara rumeni muškat, polsladko

SORTA: 100 % rumeni muškat

REGIJA: Vinorodna dežela Posavje, vinorodni okoliš Dolenjska

OPIS VINA: polsladko vino, ki smo ga pridelali s postopkom reduktivne tehnologije z namenom ohranjanja primarnih aromatičnih snovi, ki izvirajo iz grozdja. Tako lahko v vinu prepoznamo značilno zelo intenzivno muškatno aromatiko po ličiju, vrtnicah, pomaranči, muškatnemu oreščku in breskvah. Zaradi predčasne prekinitve alkoholne fermenctacije ima vino zmerno sladek okus, ki se nadaljuje tudi z dolgim sadnim pookusom. Servirati zelo ohlajenega.

TEMPERATURA SERVIRANJA: 6 °C

SOMMELIER SVETUJE KOMBINACIJO: Baragova rezina (Hotel Opara)

Opara rose, polsuho

SORTA: 100 % modra frankinja

REGIJA: Vinorodna dežela Posavje, vinorodni okoliš Dolenjska

OPIS VINA: Tip vina, ki smo ga pridelali iz avtohtone slovenske rdeče sorte grozdja Modra frankinja, s postopkom kratkotrajne predfermentativne hladne maceracije. Vino ima posledično zelo lepo svetlo rožnato barvo in zelo majhno vsebnost fenolnih spojin. Okus vina je lahek, svež in izredno saden zaradi prijetne kisline in rahlega prostanka sladkorja. Na vonju zaznamo sadne arome jagod, belega cvetja, bele breskve in hruške.

TEMPERATURA SERVIRANJA: 8 °C

SOMMELIER SVETUJE KOMBINACIJO:  Testenine v smetanovi omaki z lososom

Opara modra frankinja, suho

SORTA: 100 % modra frankinja

REGIJA: Vinorodna dežela Posavje, vinorodni okoliš Dolenjska

OPIS VINA: Zelo intenzivna vijolično rdeča barva vina je posledica 7-dnevnega stika jagodnih kožic s tekočino in naravno velike vsebnosti antocianinov. Okus in vonj vina sta prijetno sveža in sadna, kjer se zaznajo številne arome po rdečem jagodičevju, kot so malina, borovnica, ribez… Vino vsebuje prijetno kislino in zmerno vsebnost fenolnih spojin in je zaradi tega najboljši partner za običajna dnevna kosila. Vino je tudi odličen vir antioksidantov, še posebej resveratrola.

ALI STE VEDELI: Številne raziskovalne študije so dokazale, da vsebuje vino modra frankinja v povprečju največje koncentracije antioksidanta resveratrola izmed vseh rdečih sort vina na svetu.

TEMPERATURA SERVIRANJA: 12-14 °C

SOMMELIER SVETUJE KOMBINACIJO: Testenine Bolognese, Pizza z mortadelo, mozzarello Buffalo in pistacijami

Opara cviček PTP, suho

SORTA: žametna črnina, modra frankinja, laški rizling, kraljevina

REGIJA: Vinorodna dežela Posavje, vinorodni okoliš Dolenjska

OPIS VINA: Cviček PTP je zvrst vina, ki je sestavljena iz belih in rdečih sort grozdja. Prideluje se ga lahko samo v Sloveniji, natančneje na dolenjskem zaradi priznanega tradicionalnega poimenovanja. Vino je svetlo rdeče obarvanosti in rahlo kiselkastega okusa. Zaradi svoje svežine, gladkosti in nizke vsebnosti alkohola je vino primerno za vsakodnevno uživanje ter je idealen partner pri bolj mastnih obrokih hrane.

TEMPERATURA SERVIRANJA: 8-10 °C

SOMMELIER SVETUJE KOMBINACIJO:  Počasi pečena svinjska potrebuševina v krušni peči s francosko solato

LINIJA CREATION

Opara beli pinot, suho

SORTA: 100 % beli pinot

REGIJA: Vinorodna dežela Posavje, vinorodni okoliš Dolenjska

OPIS VINA: Ekstraktno zelo bogato vino zlato rumene obarvanosti,ki je vrelo in nato zorelo leto in pol v neožganih 225 l hrastovih sodčkih. Vino ima tako zelo kompleksen karakter in pester spekter aromatike, vse od eksotičnega rumenega sadja, pa do praženih oreščkov, karamele, meda, masla in dima. Izvedli smo tudi postopek zorenja vina na finih vinskih drožeh, zaradi česar postane vino bolj polno in zaokroženo na okusu.

TEMPERATURA SERVIRANJA: 10-12 °C

SOMMELIER SVETUJE KOMBINACIJO: Bigoli s karamelizirano čebulo, pinjolami in popraženimi škampovimi repki

Opara modra frankinja, suho

SORTA: 100 % modra frankinja

REGIJA: Vinorodna dežela Posavje, vinorodni okoliš Dolenjska

OPIS VINA: Daljši čas maceracije in zorenje v različno ožganih 225 L hrastovih sodčkih naredijo vino bogatejše in bolj kompleksno na okusu. Vonj vina je lepa vkomponirana kombinacija zrelega temnega rdečega sadja in lesenih not med katerimi zaznamo črni ribez, suhe slive, poper, vanilijo in vonje po praženem, čokoladi. Kisline v vinu so izredno nežne zaradi vodene jabolčno-mlečnokislinske fermentacije, tanini v vinu pa so že visoko polimerizirani in so tako zaokroženi in žametni na okusu.

TEMPERATURA SERVIRANJA: 16-18 °C

SOMMELIER SVETUJE KOMBINACIJO: Pljučna pečenka Wellington s pečenim krompirjem v smetani s porom

LINIJA SPARKLE

Opara penina rose, sec

SORTA: modra frankinja, žametna črnina

REGIJA: Vinorodna dežela Posavje, vinorodni okoliš Dolenjska

OPIS VINA: Peneče vino, pridelano iz dveh avtohotnih slovenskih sort grozdja modra frankinja in žametovka po Charmat metodi. Vino ima zelo nežno rožnato barvo zaradi minimalne vsebnosti fenolnih spojin, saj smo kot tekočino uporabili izključno samotok. Vonj vina je lepa prepletena kombinacija jagode, maline, koščičastega sadja in belega cvetja. Sadnost se nadaljuje tudi v prijetnem in osvežujočem okusu vina z obilico mehurčkov, kjer prevladujejo note rdečega jagodičevja in vzhajajočega kruha.

TEMPERATURA SERVIRANJA: Pred degustacijo priporočamo, da se ohlajeno vino postavi za 20-30 min v zmrzovalnik, da temperatura vina pade na okrog 4-6 °C

SOMMELIER SVETUJE KOMBINACIJO: Tatarski biftek s popečenim toastom in maslom